Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradonačelnik Bakić: Međunarodni festival kazališta za djecu postao brend Subotice i Srbije

17.09.2023.

U subotičkom Dječjem kazalištu večeras je svečano otvoren jubilarni 30. Međunarodni festival kazališta za djecu. Mnogobrojne goste, sudionike i domaćine festivala, kao i dobitnike tradicionalne festivalske nagrade „Mali princ“ i nagrade „Oton Tomanić“, koja je ustanovljena ove godine, najprije je pozdravio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. On je tom prigodom rekao kako je ovo festival koji je, kroz svoje postojanje, prikazao mnogo umjetničkih dostignuća i dao veliki doprinos razvitku lutkarstva, afirmirajući kazalište za djecu i kazališnu umjetnost.|

15986_1.jpg 

„Međunarodni festival kazališta za djecu je kroz vlastito trajanje izgradio ugled u Europi i svijetu. Ne treba biti skroman već slobodno reći – postao je brend i grada Subotice, i države Srbije. Festival koji, prikazujući sjajne predstave, djeci otvara veliki prostor za vlastitu kreativnost i maštovitost pretočiti u umjetnost”, naglasio je gradonačelnik Bakić.

To je, dodaje, ujedno i festival koji šalje poruku po kojoj je Subotica već odavno poznata. Riječ je o gostoljubivosti, druželjubivosti, toleranciji i bogatstvu različitosti, „na što smo“, kako je rekao, „svi mi u Subotici iznimno ponosni“.

„Također, festival je kroz svoje postojanje iznjedrio i jednu prelijepu nagradu ’Mali princ’. Nju su ponijeli najznačajniji umjetnici u svijetu koji su najveći dio sebe i vlastita truda i rada upravo posvetili djeci”, istaknuo je Bakić.

Podsjetio je da Grad Subotica veliku pozornost poklanja djeci, osobito u posljednje tri godine, stavljajući akcent na ona područja koja su za njih najviše vezana - sport, kultura, obrazovanje i socijalna zaštita.

15986_2.jpg

„Svi mi doista se trudimo našoj djeci pomoći da prepoznaju prave vrijednosti života, da to bude temelj za njihovu daljnju nadogradnju kroz obrazovanje. I da, kad završe svoje školovanje, kad postanu zreli ljudi, preuzmu odgovornost i daju doprinos u razvoju i svoje Subotice, i svoje Srbije“, kazao je Bakić.

Uz čestitke ovogodišnjim dobitnicima nagrade za životno djelo „Mali princ“ i novoustanovljene nagrade „Oton Tomanić“, on je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture i Pokrajinskom tajništvu za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama na ogromnoj potpori i pomoći koju su tijekom svih ovih 30 godina pružali Međunarodnom festivalu kazališta za djecu.

„Svim našim dragim gostima upućujem srdačnu dobrodošlicu i želim da se ugodno provedu u našem gradu. Želim i da upoznaju bogatstvo kulture i sve ljepote naše Subotice, kojih zaista ima mnogo. I da, kada budu odlazili iz našeg prelijepog grada, ponesu najljepše uspomene. A, mi ih, dogodine, čekamo raširenih ruku“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutne je pozdravila i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević koja je rekla kako kulturna manifestacija kao što je ovaj tradicionalni i međunarodni festival kazališta za djecu jest jedan izniman događaj, ne samo u našim, već i u mnogo širim okvirima.

15986_3.jpg

Ona je podcrtala da su organizatori zbog ustrajnosti na očuvanju ovog festivala dostojni iskrenog divljenja.

„I da naglasim, čak i da prethodna tri desetljeća njegova trajanja na ovom našem prostoru nisu bila turbulentna, a pokatkad i dramatična kakva su bila, ovaj jubilej i ustrajnost organizatora da se festival sačuva zaslužuju najdublje poštovanje“, kazala je, među ostalim, Dragana Milošević.

Nakon uvodnih obraćanja, prvi put je dodijeljena festivalska nagrada „Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domeni kazališta za djecu i mlade, profesoru dr. Zoranu Đeriću, selektoru Festivala, dok su tradicionalne festivalske nagrade za životno djelo „Mali princ”, za izniman doprinos razvoju kulture i scenske umjetnosti za djecu, dodijeljene glumici i redateljici Ameli Vučenović, i slovenskoj lutkarici, pedagogici i publicistici Jeleni Sitar. Nagrade svim laureatima uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

15986_4.jpg

Zoran Đerić je, u svom obraćanju prisutnima, među ostalim naveo kako se za lutkarsku umjetnost zainteresirao 1988. godine, dolaskom na mjesto upravnika Pozorišta mladih u Novom Sadu, i da ga od tada do danas lutkarstvo neprestano fascinira i intrigira svojim mogućnostima, ali i svojom prošlošću.

Amela Vučenović je iskazala ponos što će njezino ime stajati uz imena onih od kojih je učila i da su nagrade dobivene u vlastitoj zemlji uvijek osobito važne i drage. Jelena Sitar je u svom govoru rekla kako je u lutkarstvo uveo Lojze Kovačič – mada zapravo nije bio lutkar nego jako dobar pisac – koji je govorio da je u umjetnosti, pored vještine koja je jako važna, apsolutno neophodna potpuna iskrenost, te da to ona pokušava u svom radu.

Pored Amele Vučenović i Jelene Sitar, treći ovogodišnji dobitnik nagrade „Mali princ” je bugarski glumac i redatelj Bonjo Lungov.

15986_5.jpg

Na ceremoniji otvorenja predstavljeno je i festivalsko prosudbeno povjerenstvo, čije će odluke biti priopćene na ceremoniji dodjele nagrada i zatvaranja festivala u petak, 22. rujna. To su laureati „Malog princa” Amela Vučenović i Jelena Sitar, kao i Jaroslav Antonjuk, poljski režiser, dramaturg i teatrolog.

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 22. rujna i održava se na nekoliko lokacija u Subotici. Tijekom trajanja festivala u natjecateljskom programu sudjelovat će 14 kazališta iz 12 zemalja: Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunjske, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije. Ulazak na cjelokupan program festivala je besplatan.

15986_6.jpg

U umjetničkom dijelu ceremonije nastupili su Dječji zbor „Emanuil“ iz Subotice s ravnateljem i umjetničkim rukovoditeljem Rafailom Stokinom, koji je izveo festivalsku pjesmu „Pustimo djecu da rastu“, kao i subotički baletni Creative Studio, koji je izveo koreografije Mirjane Perčić i Maše Lukić.

Natjecateljski program festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog kazališta u Subotici predstavom „Stara priča” kazališta „Pod sretnom zvijezdom” iz Češke, u režiji Jevgenija Ibragimova.

European City of Sport

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih savjeta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Medija-centar i ProtokolLAP LAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови

InformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града Суботице

Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>